_DSC2914

Upplev Grönsöö

En levande och personlig kulturmiljö förvaltad av familjen von Ehrenheim

 • Bli guidad i slottets välbevarade inre med  sitt rika föremålsbestånd av en medlem ur familjen von Ehrenheim.
 • Upplev en av Sveriges vackraste parker.
 • Se våra högklassiga utställningar i vagnstall och magasin.
 • Ät och drick gott i vårt café "Bränneriet".
 • Handla presenter och Grönsöömust i vår slottsbutik.
 • Upplev en häpnadsväckande vacker Mälarnatur längs vår naturstig.

Grönsöö slott

Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö, representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria.

Grönsöö har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag. Slottet har aldrig byggts om helt, utan har successivt utvecklats ägare för ägare, generation för generation. Spår av varje tidsperiod har därigenom kontinuerligt bevarats i slottet på ett idag ovanligt sätt.

Det som är riktigt speciellt med slottet idag, förutom att det fortfarande är bebott är det inventariebestånd av möbler, böcker, tavlor och konstföremål som fortfarande finns kvar på Grönsöö. Det är ingen särskild person som har samlat föremål, utan allt är ärvt i långa arvslinjer i familjerna von Ehrenheim, von Engeström, Benzelius, Benzelstierna, von Baumgarten och Blomstedt.

Bli guidad av en representant ur familjen von Ehrenheim och upplev en alltmer ovanlig sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö.

separator-2

Grönsöö slottspark

Grönsöö slott, byggt 1611 av riksrådet Johan Skytte, omgärdades redan från början av trädgårdsanläggningar vilka successivt utvecklades och idag innehåller en i Sverige unik parkhistoria. En besökare kan uppleva påtagliga spår och strukturer från åtminstone fem tid skikt i parken.

Grönsöö slottspark erhöll 2005 ett hedrande tredjepris i tävlingen "Sveriges vackraste park". Här följer några av allmänhetens omdömen

”En fin park som kan ge inspiration åt en kommunal parkförvaltare, den vanlige trädgårdsägaren och den fyller sin funktion som njutningsfullt utflyktsmål”

”Härligt att det finns bevarat så gamla trädgårdar, läget fint och parken runt om är spännande att strosa i. Den nära vattenkontakten till slottet är även härlig. Och som en prick över i´ et är det fina snäcklusthuset, som är en riktig pärla i parken.”

”....terrasserna med kinesiska lusthuset på sjösidan. På terrasserna står det lönnar som hamlas regelbundet och de knotiga grenarna bildar ett lövtak som är helt sagolikt. Och därtill Mälaren med utsikt mot Utöhus...En oslagbar plats!”

”En sällsynt välbevarad historisk park med inslag alltifrån 1600-talet fram till vår egen tid. Välbevarad, vacker och stämningsskapande!”

"Oslagbar vackert med det gamla kinesiska Lusthuset / snäckhuset som ligger intill Mälaren!"

"Genomtänkt strategi för bevarande av vårt historiska arv som ger dagens människa en oas för påfyllning av sinnena."

apple

Naturen

Mälarnaturen runt Grönsöö slott o park är häpnadsväckande vacker

Upplev de vackra omgivningarna längs vår naturstig som löper 2,5 km söder om slottet. Du får uppleva skog, åkrar och en strandlinje längs Mälaren som mer påminner om skärgårdens klippor. Tag gärna ett bad vid de fina klipporna.

Söder om Grönsöö ligger 17 små öar som utgör Grönsöö naturreservat. Här finner man Mälarens bästa naturhamnar, fornborgar och ett rikt fågelliv.

Utställningar

Vardagsbestyr på Grönsöö

Människor och arbete bakom den representativa fasaden - temautställning maj-okt 2019

Under årens utställningar på Grönsöö, har en lång rad olika ämnen behandlats. I huvudsak med föremålssamlingarna som utgångspunkt, till exempel möbler, glas och porslin, silver, smycken och bordslinne. Det representativa Grönsöö har merendels stått i centrum

Avsikten med årets utställning är att belysa det vardagliga, oglamorösa livet på Grönsöö, så som det levts bakom fasaden. Temat inkluderar på ett naturligt sätt det tunga arbetet som hörde samman med vattenförsörjning, belysning, uppvärmning och sanitet liksom omsorgsfull vård och skötsel av hus, inventarier, textilier och gångkläder samt på individplanet den personliga hygienen.

Dessa perspektiv på högreståndsmiljöer är tämligen sällsynta, därför är det angeläget att med utgångspunkt från de detaljrika minnesbilder Carl Gustaf von Ehrenheims och Brita Berg född von Ehrenheim förmedlat, diverse arkivmaterial och inte minst den stora föremålssamlingen, publicera ett nummer i skriftserien med titeln Vardagsbestyr på Grönsöö. Människor och arbete bakom den representativa fasaden. Skriften är författad av Håkan Liby och utgör grunden till utställningen.

"Kvinnliga konstnärer på Grönsöö"

specialutställning maj-okt 2019

I samlingen av måleri på Grönsöö finns en stora representationen av kvinnliga konstnärer. Från 1700-talets Ulrica Pasch, till de senare Bertha Valerius, Agnes Börjesson, Amalia Lindegren, Hildegard Norberg, Siri Andersson, Emma Toll och Elsa von Kantzow. I viss mån är det knutet till den stora förekomsten av porträtt, en genre där kvinnliga konstnärer traditionellt har varit framträdande, men det verkar också ha varit ett medvetet drag att under perioder aktivt främja dessa konstnärer. Konstnärernas livsöden visar hur de begåvade pionjärerna inom svensk kvinnlig konst, fick kämpa mot tidens konvenans.

Permanent utställning i Magasinet

Den permanenta utställningen i magasinet innehåller gårdens vagnar, slädar och handredskap, vilka speglar den vardagliga sidan av en herrgårdsmiljö. Här finner ni även en utställnin om slottets tidiga 1600-tals historia och ett dockhus med inredning från 1890-tal.

Café

Gårdens gamla brännvins bränneri från 1700-talet inrymmer idag vårt café.

Vi serverar:

 • Gulaschsoppa på vildsvinsfärs,  som görs enligt vårt eget recept.
 • Ouinoasallad med rökt lax.
 • Chevresallad
 • Smörgåsar och kanelbullar gjorda på bröd från Fabian Flinks Brödbod i Enköping. Fabian bakar sitt bröd hantverksmässigt
 • Kaffebröd som vi bakar själva här i Bränneriet.

Njut därtill av Grönsöömust gjord på våra egna äpplen.

OBS! under äppelmarknaden serveras inte mat utan matiga smörgåsar och hembakt kaffebröd.

För grupper på minst 20 personer serverar vi även luncher och middagar mha catering.

 

Butik

Butiken, som vi själva driver, ligger i anslutning till utställnings lokalen, i Vagnstallet.

I vår butik kan man köpa vår egen äppelmust, presenter, böcker och våra entrébiljetter.

Sortimentet i butiken är präglat av den kulturhistoriska miljön och de temautställningar vi har producerat under årens lopp. För varje utställning med våra egna föremål, har vi producerat en bok/katalog som kan köpas. Vi har även tagit fram egna presentartiklar med anknytning till Grönsöö:
- Vykort samt dubbla svartvita kort
- Blåst glasbutelj (replika av vårt äldsta glasföremål)
- pappersservett i Dunilin-kvalitet (tygkänsla) med gammalt Grönsöö-mönster
- tändsticksaskar
- tärningsspel från 1700-tal (”ormspelet”)
- två motiv magneter

Vi tar naturligtvis konto/betalkort av de vanligaste slagen och Swish.

 

Gruppbesök

Vi tar emot förbokade grupper enligt nedan från Maj till September.

Entré till slottsparken och utställningarna
Generell entré till Grönsöö och slottsparken är 40 kr per person, vilket även inkluderar entré till våra utställningar och en skriven guide till parken. Övriga priser utgör tillägg till detta.

Visning av Grönsöö Slott invändigt.
Varje grupp i slottet kan innehålla maximalt 25 personer. Vid två grupper ordnas växelvis visning av slott och utställning. Priset är 150 kr/person för lång visning (1 tim) samt 100 kr/person för kort visning (30 min). Priset gäller vid en grupp på minst 10 personer och utgör ett tillägg till grundentrén som alla betalar. Obs! begränsat antal visningar

Guidad visning av slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården, 45 min.
Priset är 30 kr/person i tillägg till grundentrén, vid en grupp på minst 20 personer.

Servering i gårdens gamla Brännvinsbränneri. (Minsta grupp 20 personer)
Kaffe eller te med kaffebröd eller smörgås serveras på förbeställning. Pris 70 kr/person.
Kalla luncher serveras genom catering. Ex.v Gravad lax med hovmästarsallad, grönsallad, smör och bröd, lättöl eller vatten, kaffe och småkaka. Pris 170 kr/person.
Kvällsarrangemang med middagar, offereras separat.

Visning av det medeltida Utöhus på Arnö 45 min.
Visning av stenhuset, dess byggnadshistoria och Arnö historia. Utö kan nås med egen eller chartrad båt samt landsvägen med begränsad framkomlighet till 300 m från stenhuset. Priset är 40kr/person.

Programförslag 
Kontakta oss för förslag på övriga sevärdheter i närheten. Se även på www.fjardhundraland.se

Bokningar av samtliga arrangemang sker på:
tel: 0171-870 84
e-mail: gronsoo@gronsoo.se

Samtliga priser är angivna inkl. mervärdesskatt.
Avbokningsavgifter och betalningsvillkor framgår av skriftlig bekräftelse.

house-img