_DSC2914

Upplev Grönsöö

En levande och personlig kulturmiljö förvaltad av familjen von Ehrenheim

  • Bli guidad i slottets välbevarade inre med  sitt rika föremålsbestånd av en medlem ur familjen von Ehrenheim.
  • Upplev en av Sveriges vackraste parker.
  • Se våra högklassiga utställningar i vagnstall och magasin.
  • Ät och drick gott i vårt café "Bränneriet".
  • Handla presenter och Grönsöömust i vår slottsbutik.
  • Upplev en häpnadsväckande vacker Mälarnatur längs vår naturstig.
DSC_0038

2022-09-23--2022-09-25

Traditionell Äppelmarknad

Fre-Sön 23-25 september kl 10-16

Äppelfest och säsongsavslutning! Försäljning av Äpplen och Grönsöömust, Utställningen "Leksaker och spel på Grönsöö". Utställningen "Vilda Mälardalen" med foto av Jan Lewenhaupt (sista chansen), Utställning med gårdens vagnar, slädar handredskap och verktyg. Kaffeservering med bl.a äppelkaka i Bränneriet. "Happy foodtruck" serverar hamburgare och sallader i två foodtrucks.

Fre-sön kl 13 Föredrag utomhus "Grönsöö 399 åriga fruktodlingstradition"

Sön kl 12-16 Möt fotograf Jan Lewenhaupt i sin utställning.

 

Grönsöö slott

Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö, representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria.

Grönsöö har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag. Slottet har aldrig byggts om helt, utan har successivt utvecklats ägare för ägare, generation för generation. Spår av varje tidsperiod har därigenom kontinuerligt bevarats i slottet på ett idag ovanligt sätt.

Det som är riktigt speciellt med slottet idag, förutom att det fortfarande är bebott är det inventariebestånd av möbler, böcker, tavlor och konstföremål som fortfarande finns kvar på Grönsöö. Det är ingen särskild person som har samlat föremål, utan allt är ärvt i långa arvslinjer i familjerna von Ehrenheim, von Engeström, Benzelius, Benzelstierna, von Baumgarten och Blomstedt.

Bli guidad av en representant ur familjen von Ehrenheim och upplev en alltmer ovanlig sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö.

Se öppettider för enskilda besökare

separator-2

Grönsöö slottspark

Grönsöö slott, byggt 1611 av riksrådet Johan Skytte, omgärdades redan från början av trädgårdsanläggningar vilka successivt utvecklades och idag innehåller en i Sverige unik parkhistoria. En besökare kan uppleva påtagliga spår och strukturer från åtminstone fem tid skikt i parken.

Grönsöö slottspark erhöll 2005 ett hedrande tredjepris i tävlingen "Sveriges vackraste park". Här följer några av allmänhetens omdömen

”En fin park som kan ge inspiration åt en kommunal parkförvaltare, den vanlige trädgårdsägaren och den fyller sin funktion som njutningsfullt utflyktsmål”

”Härligt att det finns bevarat så gamla trädgårdar, läget fint och parken runt om är spännande att strosa i. Den nära vattenkontakten till slottet är även härlig. Och som en prick över i´ et är det fina snäcklusthuset, som är en riktig pärla i parken.”

Strosa på egen hand och upplev parken med dess närkontakt med Mälaren. När ni löser entrén till parken finns en skriven guide som hjälper er att identifiera de fem historiska tidslagren i anläggningen.

Det Kinesiska snäckhuset visas i samband med slottsvisningarna. Kommer ni dit ca kl 15 när slottsvisningen avslutas får ni gärna vara med på den delen utan extra kostnad.

apple

Naturen

Mälarnaturen runt Grönsöö slott o park är häpnadsväckande vacker

Upplev de vackra omgivningarna längs vår naturstig som löper 2,5 km söder om slottet. Du får uppleva skog, åkrar och en strandlinje längs Mälaren som mer påminner om skärgårdens klippor. Tag gärna ett bad vid de fina klipporna.

Söder om Grönsöö ligger 17 små öar som utgör Grönsöö naturreservat. Här finner man Mälarens bästa naturhamnar, fornborgar och ett rikt fågelliv.

Utställningar

Leksaker och Spel på Grönsöö

Temautställning i vagnstallet maj-okt 2022

Leksaker och barnföremål har i äldre tider inte varit ansedda tillhöra det primära när det gäller att dokumentera vår kulturhistoria trots har vi alla varit barn. Till skillnad från andra äldre kulturföremål som möbler, tavlor och konsthantverksföremål har man inte lagt någon större betydelse i dessa föremål. Ändå kan man säga att leksaker är en spegling av de flesta kulturyttringar i det lilla formatet. Detta är anledningen till att relativt få leksaker är bevarade, men också att de flesta leksaker sedan länge är sönderlekta.

Leksakerna på Grönsöö speglar i hög grad förhållandena på landsbygden och det finns påfallande få leksaker av utländsk tillverkning. Annars är det så att i de större städerna dominerade ofta de tyska importerade leksakerna. Ett par leksaker i Grönsöös samlingar sticker dock verkligen ut, nämligen de två små hästekipagen av målad plåt från en av de äldsta leksaksföretagen i Nürnbeg, G. Leonard Eichner & Sohn. Med största säkerhet har leksakerna inköpts av Per Jacob von Ehrenheim som var chef för den svenska delegationen på världsutställningen i Paris 1878

Den första svenska leksaksfabriken av betydelse var Gemla Leksaksfabriks Aktiebolag grundad 1866 av Alexius Westerdahl. Han etablerade sig på orten Gemla i Småland och specialiserade sig på träleksaker och spel. På Grönsöö finns ett stort antal typiska Gemla leksaker.

Ett välbevarat dockskåp från 1890-1900 var också en av flickornas käraste leksaker. De eleganta salongerna hyser ett myller av föremål som väl speglar tidens borgerliga miljöer. Rummen har tidstypiska tapeter och möblemanget är en blandning av tysktillverkade och svenska inventarier.

Ett dockhus i kolossalformat bars på somrarna ut i parken och på de samtida fotografierna kan vi se den imponerande storleken. Skåpet gjordes ursprungligen av gårdssnickaren Reinhold Sundqvist vid förra sekelskiftet.

Bland de registrerade nästan 800 barnföremålen på Grönsöö utgör omkring 150 av olika typer av spel. Spelen kan indelas i olika grupper som turspel, skicklighetsspel, tålamodsspel och utomhusspel. Före televisionens intåg i de svenska hemmen på 1950 talet var spelandet en mycket vanlig familjesysselsättning.

Ett litet anspråkslöst skicklighetsspel är den lilla jojon som har tydliga drag av tidigt 1800-tal. Det är till och med tänkbart att den skulle kunna ha nyttjats av den förste Ehrenheimaren, Reinhold Fredrik August på Grönsöö

"Vilda Mälardalen"

Bilder av Fotograf Jan Lewenhaupt

Jägare och naturfotograf i över 40 år. Detta skapar ögonblick och förevigar det vilda i situationer många av oss aldrig möter. Kärleken till det vilda i kombination med envisheten att hitta ”den perfekta bilden” gör att vi i Jans bilder får tränga djupare in i ”det vilda Mälardalen” som oftast bara flimrar förbi genom ett bilfönster en sen sommarkväll. Jan beskriver sig själv som ”beroende” av fotografering, vilket märks i sviten av bilder i årets sommarutställning på Grönsöö.

Permanent utställning i Magasinet

Den permanenta utställningen i magasinet innehåller gårdens vagnar, slädar och handredskap, vilka speglar den vardagliga sidan av en herrgårdsmiljö. Här finner ni även en utställnin om slottets tidiga 1600-tals historia och ett dockhus med inredning från 1890-tal.

Café

Gårdens gamla brännvins bränneri från 1700-talet inrymmer idag vårt café.

Under äppelmarknaden serverar vi i Caféet:

  • Smörgåsar och kanelbullar gjorda på bröd från Fabian Flinks Brödbod i Enköping. Fabian bakar sitt bröd hantverksmässigt
  • Äppelkaka och annat Kaffebröd som vi bakar själva här i Bränneriet.

Mat serveras utomhus i Foodtrucks

Njut därtill av Grönsöömust gjord på våra egna äpplen.

 

För grupper på minst 20 personer serverar vi även luncher och middagar mha catering.

Butik

Butiken, som vi själva driver, ligger i anslutning till utställnings lokalen, i Vagnstallet.

I vår butik kan man köpa vår egen äppelmust, presenter, böcker och våra entrébiljetter.

Sortimentet i butiken är präglat av den kulturhistoriska miljön och de temautställningar vi har producerat under årens lopp. För varje utställning med våra egna föremål, har vi producerat en bok/katalog som kan köpas. Vi har även tagit fram egna presentartiklar med anknytning till Grönsöö:
- Vykort samt dubbla svartvita kort
- Blåst glasbutelj (replika av vårt äldsta glasföremål)
- pappersservett i Dunilin-kvalitet (tygkänsla) med gammalt Grönsöö-mönster
- tändsticksaskar
- tärningsspel från 1700-tal (”ormspelet”)
- två motiv magneter

Vi tar naturligtvis konto/betalkort av de vanligaste slagen och Swish.

 

Gruppbesök

Vi tar emot förbokade grupper enligt nedan från Maj till September.

Enskild besökare läs mer...

Entré till slottsparken och utställningarna
Generell entré till Grönsöö och slottsparken är 40 kr per person, vilket även inkluderar entré till våra utställningar och en skriven guide till parken. Övriga priser utgör tillägg till detta.

Visning av Grönsöö Slott invändigt.
Varje grupp i slottet kan innehålla maximalt 25 personer. Vid två grupper ordnas växelvis visning av slott och utställning. Priset är 150 kr/person för lång visning (1 tim) samt 100 kr/person för kort visning (30 min). Priset gäller vid en grupp på minst 10 personer och utgör ett tillägg till grundentrén som alla betalar. Obs! begränsat antal visningar

Guidad visning av slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården, 45 min.
Priset är 30 kr/person i tillägg till grundentrén, vid en grupp på minst 20 personer.

Servering i gårdens gamla Brännvinsbränneri. (Minsta grupp 20 personer)
Kaffe eller te med kaffebröd eller smörgås serveras på förbeställning. Pris 70 kr/person.
Kalla luncher serveras genom catering. Ex.v Gravad lax med hovmästarsallad, grönsallad, smör och bröd, lättöl eller vatten, kaffe och småkaka. Pris 170 kr/person.
Kvällsarrangemang med middagar, offereras separat.

Visning av det medeltida Utöhus på Arnö 45 min.
Visning av stenhuset, dess byggnadshistoria och Arnö historia. Utö kan nås med egen eller chartrad båt samt landsvägen med begränsad framkomlighet till 300 m från stenhuset. Priset är 40kr/person.

Programförslag 
Kontakta oss för förslag på övriga sevärdheter i närheten. Se även på www.fjardhundraland.se

Bokningar av samtliga arrangemang sker på:
tel: 0171-870 84
e-mail: gronsoo@gronsoo.se

Samtliga priser är angivna inkl. mervärdesskatt.
Avbokningsavgifter och betalningsvillkor framgår av skriftlig bekräftelse.

house-img