_DSC2914

Upplev Grönsöö

En levande och personlig kulturmiljö förvaltad av familjen von Ehrenheim

 • Bli guidad i slottets välbevarade inre med  sitt rika föremålsbestånd av en medlem ur familjen von Ehrenheim.
 • Upplev en av Sveriges vackraste parker.
 • Se våra högklassiga utställningar i vagnstall och magasin.
 • Ät och drick gott i vårt café "Bränneriet".
 • Handla presenter och Grönsöömust i vår slottsbutik.
 • Upplev en häpnadsväckande vacker Mälarnatur längs vår naturstig.
DSC_0038

2023-09-22--2023-09-24

Traditionell Äppelmarknad

Fre-Sön 22-24 september kl 10-16

Äppelfest och säsongsavslutning! Försäljning av Äpplen och Grönsöömust, Utställningen "Med nål och tråd på Grönsöö". Utställningen "Grönsöö slottspark och trädgårdar 400år" , Utställning med gårdens vagnar, slädar handredskap och verktyg. Kaffeservering med bl.a äppelkaka i Bränneriet.

Fre-sön kl 13 Föredrag utomhus "Grönsöö 400 åriga fruktodlingstradition"

Grönsöö slott

Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö, representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria.

Grönsöö har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag. Slottet har aldrig byggts om helt, utan har successivt utvecklats ägare för ägare, generation för generation. Spår av varje tidsperiod har därigenom kontinuerligt bevarats i slottet på ett idag ovanligt sätt.

Det som är riktigt speciellt med slottet idag, förutom att det fortfarande är bebott är det inventariebestånd av möbler, böcker, tavlor och konstföremål som fortfarande finns kvar på Grönsöö. Det är ingen särskild person som har samlat föremål, utan allt är ärvt i långa arvslinjer i familjerna von Ehrenheim, von Engeström, Benzelius, Benzelstierna, von Baumgarten och Blomstedt.

Bli guidad av en representant ur familjen von Ehrenheim och upplev en alltmer ovanlig sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö.

Se öppettider för enskilda besökare

separator-2

Grönsöö slottspark

Grönsöö slott, byggt 1611 av riksrådet Johan Skytte, omgärdades redan från början av trädgårdsanläggningar vilka successivt utvecklades och idag innehåller en i Sverige unik parkhistoria. En besökare kan uppleva påtagliga spår och strukturer från åtminstone fem tid skikt i parken.

Grönsöö slottspark erhöll 2005 ett hedrande tredjepris i tävlingen "Sveriges vackraste park". Här följer några av allmänhetens omdömen

”En fin park som kan ge inspiration åt en kommunal parkförvaltare, den vanlige trädgårdsägaren och den fyller sin funktion som njutningsfullt utflyktsmål”

”Härligt att det finns bevarat så gamla trädgårdar, läget fint och parken runt om är spännande att strosa i. Den nära vattenkontakten till slottet är även härlig. Och som en prick över i´ et är det fina snäcklusthuset, som är en riktig pärla i parken.”

Strosa på egen hand och upplev parken med dess närkontakt med Mälaren. När ni löser entrén till parken finns en skriven guide som hjälper er att identifiera de fem historiska tidslagren i anläggningen.

Det Kinesiska snäckhuset visas i samband med slottsvisningarna. Kommer ni dit ca kl 15 när slottsvisningen avslutas får ni gärna vara med på den delen utan extra kostnad.

apple

Naturen

Mälarnaturen runt Grönsöö slott o park är häpnadsväckande vacker

Upplev de vackra omgivningarna längs vår naturstig som löper 2,5 km söder om slottet. Du får uppleva skog, åkrar och en strandlinje längs Mälaren som mer påminner om skärgårdens klippor. Tag gärna ett bad vid de fina klipporna.

Söder om Grönsöö ligger 17 små öar som utgör Grönsöö naturreservat. Här finner man Mälarens bästa naturhamnar, fornborgar och ett rikt fågelliv.

Utställningar

Med nål och tråd på Grönsöö

Temautställning i vagnstallet maj-okt 2023

Ur byrålådor, skåp och kistor har ett smörgåsbord av textilier plockats fram till årets utställning. Borddukar till stora bord och till små bord, servetter och näs-dukar, aftonväskor, börser och små prydnadsdukar. Broderier kan hittas i inredningen på olika möbeltyger och kuddar. Totalt handlar det nog om tusen alster och en stor del av samlingen är tillverkad på slottet. För att göra materialet behändigt har åtskilligt valts bort. Tillsammans ger dock detta urval av alla dessa textila ting en bra bild av helheten. Fokus är på broderade alster men även en del spetsar och sybehör finns med.

Att brodera har haft en stämpel som varandes meningslöst tidsfördriv eller spilld kvinnokraft. På samma sätt kan betydelsen av uttrycket att brodera ut texten förknippas som något negativt. Det kan också betyda att berika, att ge nyanseringar och att vara precis och personlig i sin formuleringskonst. Så är det med verkliga broderier också. De kan uppfattas som ett hantverk som berikar med en personlig prägel och kanske fulländar en interiör.

Somrarna på Grönsöö under 1800-talet var fyllda med handarbetande damer. Ibland kunde säkert handarbetet fungera som en stunds meditation, man försjönk i djup koncentration. Andra stunder var det en oas för prat och skvaller. Kanske kan vi betrakta kvinnorna som handarbetar som en dåtidens facebook grupp där allehanda ämnen kunde avhandlas.

En sak som allt handarbete tycks ha gemensamt är att det sällan omnämns i skrivna texter som belyser herrgårdsmiljöer. I den stora serien Slott och Herresäten som gjordes på 1960-talet eller i serien Kungliga slott som började publiceras nyligen nämns nästan aldrig dylika ting och det förhåller sig likadant i inredningslitteratur överhuvudtaget. Kuddar, fotpallar, broderade prydnadsdukar saknar beskrivningar och ord som placerar dem i sitt sammanhang. Det är ting som finns men som aldrig blivit så viktiga att de fått en egen textrad annat än i de handarbetsböcker som beskriver tillverkningen och materialet.

"Grönsöö slottspark och trädgård 400 år"

Jubileumsutställning

När Johan Skytte byggde sitt slott på Grönsöö fick han låna Karl IX hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson, för att anlägga två renässansträdgårdar med fruktträd. Detta blev startpunkten till det som idag är Grönsöö slottspark och trädgårdar. I samband med Ludvigssons anläggningar planterades "Drottning Kristinas lind" 1623. Detta 400 årsjubileum firas med en specialutställning i vagnstallet

Permanent utställning i Magasinet

Den permanenta utställningen i magasinet innehåller gårdens vagnar, slädar och handredskap, vilka speglar den vardagliga sidan av en herrgårdsmiljö. Här finner ni även en utställnin om slottets tidiga 1600-tals historia och ett dockhus med inredning från 1890-tal.

Café

Gårdens gamla brännvins bränneri från 1700-talet inrymmer idag vårt café.

I caféet serverar vi:

 • Gulaschsoppa - Mustig tomatbaserad soppa på viltfärs, potatis, lök och paprika. Serveras med yoghurt, persilja och brödbit.
 • Chevresallad - Småbladsallat, majs, svarta bönor, paprika, tomat, olivolja, chevreost (getost) toppad med akaciahonung, valnötter och solrosfrön. Serveras med brödbit.
 • Toast - Grillat levainbröd. Serveras med småbladsallat, majs, svarta bönor, paprika, tomat och balsamicodressing. Picklad (gremolata, ost, picklad sallad). Caprese (pesto, mozarella, tomat). Barn (ost)
 • Matiga smörgåsar
 • Hembakt kaffebröd
 • Njut därtill av Grönsöömust gjord på våra egna äpplen.

  För grupper på minst 20 personer serverar vi även luncher och middagar mha catering.

 • Butik

  Butiken, som vi själva driver, ligger i anslutning till utställnings lokalen, i Vagnstallet.

  I vår butik kan man köpa vår egen äppelmust, presenter, böcker och våra entrébiljetter.

  Sortimentet i butiken är präglat av den kulturhistoriska miljön och de temautställningar vi har producerat under årens lopp. För varje utställning med våra egna föremål, har vi producerat en bok/katalog som kan köpas. Vi har även tagit fram egna presentartiklar med anknytning till Grönsöö:
  - Vykort samt dubbla svartvita kort
  - Blåst glasbutelj (replika av vårt äldsta glasföremål)
  - pappersservett i Dunilin-kvalitet (tygkänsla) med gammalt Grönsöö-mönster
  - tändsticksaskar
  - tärningsspel från 1700-tal (”ormspelet”)
  - två motiv magneter

  Vi tar naturligtvis konto/betalkort av de vanligaste slagen och Swish.

   

  Gruppbesök

  Vi tar emot förbokade grupper enligt nedan från Maj till September.

  Enskild besökare läs mer...

  Entré till slottsparken och utställningarna
  Generell entré till Grönsöö och slottsparken är 40 kr per person, vilket även inkluderar entré till våra utställningar och en skriven guide till parken. Övriga priser utgör tillägg till detta.

  Visning av Grönsöö Slott invändigt.
  Varje grupp i slottet kan innehålla maximalt 25 personer. Vid två grupper ordnas växelvis visning av slott och utställning. Priset är 150 kr/person för lång visning (1 tim) samt 100 kr/person för kort visning (30 min). Priset gäller vid en grupp på minst 10 personer och utgör ett tillägg till grundentrén som alla betalar. Obs! begränsat antal visningar

  Guidad visning av slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården, 45 min.
  Priset är 40 kr/person i tillägg till grundentrén, vid en grupp på minst 20 personer.

  Servering i gårdens gamla Brännvinsbränneri. (Minsta grupp 20 personer)
  Kaffe eller te med kaffebröd eller smörgås serveras på förbeställning. Pris 80 kr/person.
  Kalla luncher serveras genom catering. Ex.v Gravad lax med hovmästarsallad, grönsallad, smör och bröd, lättöl eller vatten, kaffe och småkaka. Pris 220 kr/person.
  Kvällsarrangemang med middagar, offereras separat.

  Visning av det medeltida Utöhus på Arnö 45 min.
  Visning av stenhuset, dess byggnadshistoria och Arnö historia. Utö kan nås med egen eller chartrad båt samt landsvägen med begränsad framkomlighet till 300 m från stenhuset. Priset är 40kr/person dock minst 800kr.

  Programförslag 
  Kontakta oss för förslag på övriga sevärdheter i närheten. Se även på www.fjardhundraland.se

  Bokningar av samtliga arrangemang sker på:
  tel: 0171-870 84
  e-mail: gronsoo@gronsoo.se

  Samtliga priser är angivna inkl. mervärdesskatt.
  Avbokningsavgifter och betalningsvillkor framgår av skriftlig bekräftelse.

  house-img