_DSC2914

Upplev Grönsöö

En levande och personlig kulturmiljö förvaltad av familjen von Ehrenheim

 • Bli guidad i slottets välbevarade inre med  sitt rika föremålsbestånd av en medlem ur familjen von Ehrenheim.
 • Upplev en av Sveriges vackraste parker.
 • Se våra högklassiga utställningar i vagnstall och magasin.
 • Ät och drick gott i vårt café "Bränneriet".
 • Handla presenter och Grönsöömust i vår slottsbutik.
 • Upplev en häpnadsväckande vacker Mälarnatur längs vår naturstig.
DSC_0038

2021-09-24--2021-09-26

Traditionell Äppelmarknad

Fre-Sön 24-26 september kl 10-16

Äppelfest och säsongsavslutning! Försäljning av äpplen och äppelmust, temautställningar. Kaffeservering med bl.a äppelkaka i Bränneriet. Matservering utomhus med Happyfoodtruck.

Grönsöö slott

Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö, representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria.

Grönsöö har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag. Slottet har aldrig byggts om helt, utan har successivt utvecklats ägare för ägare, generation för generation. Spår av varje tidsperiod har därigenom kontinuerligt bevarats i slottet på ett idag ovanligt sätt.

Det som är riktigt speciellt med slottet idag, förutom att det fortfarande är bebott är det inventariebestånd av möbler, böcker, tavlor och konstföremål som fortfarande finns kvar på Grönsöö. Det är ingen särskild person som har samlat föremål, utan allt är ärvt i långa arvslinjer i familjerna von Ehrenheim, von Engeström, Benzelius, Benzelstierna, von Baumgarten och Blomstedt.

Bli guidad av en representant ur familjen von Ehrenheim och upplev en alltmer ovanlig sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö.

Se öppettider för enskilda besökare

separator-2

Grönsöö slottspark

Grönsöö slott, byggt 1611 av riksrådet Johan Skytte, omgärdades redan från början av trädgårdsanläggningar vilka successivt utvecklades och idag innehåller en i Sverige unik parkhistoria. En besökare kan uppleva påtagliga spår och strukturer från åtminstone fem tid skikt i parken.

Grönsöö slottspark erhöll 2005 ett hedrande tredjepris i tävlingen "Sveriges vackraste park". Här följer några av allmänhetens omdömen

”En fin park som kan ge inspiration åt en kommunal parkförvaltare, den vanlige trädgårdsägaren och den fyller sin funktion som njutningsfullt utflyktsmål”

”Härligt att det finns bevarat så gamla trädgårdar, läget fint och parken runt om är spännande att strosa i. Den nära vattenkontakten till slottet är även härlig. Och som en prick över i´ et är det fina snäcklusthuset, som är en riktig pärla i parken.”

Strosa på egen hand och upplev parken med dess närkontakt med Mälaren. När ni löser entrén till parken finns en skriven guide som hjälper er att identifiera de fem historiska tidslagren i anläggningen.

Det Kinesiska snäckhuset visas i samband med slottsvisningarna. Kommer ni dit ca kl 15 när slottsvisningen avslutas får ni gärna vara med på den delen utan extra kostnad.

apple

Naturen

Mälarnaturen runt Grönsöö slott o park är häpnadsväckande vacker

Upplev de vackra omgivningarna längs vår naturstig som löper 2,5 km söder om slottet. Du får uppleva skog, åkrar och en strandlinje längs Mälaren som mer påminner om skärgårdens klippor. Tag gärna ett bad vid de fina klipporna.

Söder om Grönsöö ligger 17 små öar som utgör Grönsöö naturreservat. Här finner man Mälarens bästa naturhamnar, fornborgar och ett rikt fågelliv.

Utställningar

Köket på Grönsöö

Arbete och organisation. Mat, redskap och recept - Temautställning i vagnstallet maj-okt 2021

Utställningen skildrar köket på Grönsöö slott under cirka två sekler. Det betyder att vi får inblick i köksarbetet samt därtill hörande organisation och fördelning av ansvar och sysslor. Matlagningen, maten och måltiderna står givetvis i centrum men också kökets utrustning, kärlen och redskapen.

Det handlar alltså om en herrgårdsmiljö vid Mälarens strand med anor från 1600-talets första hälft och följande århundraden. Grönsöököket har präglats av husfruarna, och även andra kvinnor som arbetat på slottet, och de traditioner dessa fört med sig från andra håll. Men Grönsöö har självfallet också varit ett kulturcentrum som i sin tur utgjort en inspirationskälla och påverkat andra miljöer.

Kokkärlen av koppar, i en mängd olika former för allehanda ändamål, dominerade under 1700- och 1800-talen. Kopparkärlen förtennades alltid invändigt för att inte giftiga föreningar skulle uppstå då matens syror reagerade med kopparen. Den samling av köksredskap från olika tider som bevarats på Grönsöö samt den samling som förvärvades av Nordiska museet på 1930-talet från Grönsöö, ger perspektiv på kökets redskapsutrustning under cirka 250 år. Det är möjligt att studera såväl de traditionella metoderna och kontinuiteten i redskapens form och funktion som hastiga förändringar och anpassning till modernitet och nya kökstrender.

Den öppna elden krävde grytor, kittlar och pannor som hängde eller stod på ben så att man kunde elda under. Det förekom även att man eldade på kärlets lock för att åstadkomma övervärme. När järnspisen införts måste kärlen anpassas till kokhålen i hällen; nu krävdes planbottnade kok- och stekkärl med flänsring

På Grönsöö har en mycket intressant samling kokböcker bevarats som speglar matlagning och hushållsarbete under drygt 200 år. Fem av husfruarna på Grönsöö träder fram i kokböckerna, för de övriga svarar kvinnor som indirekt haft någon koppling till familjen von Ehrenheim och Grönsöö.

(Eleonora Catharina Silferstolpe född Leijonhufvud
receptbok från 1758)

No 93 At Stufwa Kalfhufwud. Sedan Kalfhufwudet är kokadt som det bör wara, skäres det i tunna små skifwor och lägges uti et förtent Kärl med smått skuret Citronskal i små strimlor, rifwen Pepparkaka, et stycke Socker, et godt stycke färskt smör, Corinter och Russin som förut äro wäl skjöljda, skalad Mandel och litet salt: uppå alt detta slås win och wattn med några skjedblad Citron-Saft, dock så at det är mera win än wattn, fast icke för mycket på det det eimå blifwa för mägtigt: detta alt sättes på elden at koka tills Suppan börjar blifva jämtjock: litet stött Muskotblomma skall ock vara derpå: om man intet hafwer Pepparkaka, så kan man taga rifwet hwetebröd: Hjärnan, fötterna och tungan böra äfwen wara med: när det är nog kokadt, tages det af elden och rättas an, och smakar rätt wäl.

Permanent utställning i Magasinet

Den permanenta utställningen i magasinet innehåller gårdens vagnar, slädar och handredskap, vilka speglar den vardagliga sidan av en herrgårdsmiljö. Här finner ni även en utställnin om slottets tidiga 1600-tals historia och ett dockhus med inredning från 1890-tal.

Café

Gårdens gamla brännvins bränneri från 1700-talet inrymmer idag vårt café.

Vi serverar:

 • Gulaschsoppa på vildsvinsfärs,  som görs enligt vårt eget recept.
 • Chevresallad
 • Pastasallad med lufttorkad skinka och hemgjord ligurisk olivcréme
 • Smörgåsar och kanelbullar gjorda på bröd från Fabian Flinks Brödbod i Enköping. Fabian bakar sitt bröd hantverksmässigt
 • Kaffebröd som vi bakar själva här i Bränneriet.

Njut därtill av Grönsöömust gjord på våra egna äpplen.

OBS! På äppelmarknaden 24-26/9 serverar vi ej dessa maträtter, men smörgåsar och kaffebröd inkl äppelkaka. Vi har då även en Foodtruck här Läs mer...

Corona:

I vårt café önskar vi att endast ett sällskap i taget befinner sig vid beställningsdisken och att ni köar utomhus.

Vi har anpassat serveringen i caféet så att ni beställer mat, smörgåsar eller kaffebröd och personalen lägger upp till er vid kassan. Maten bordsserveras som tidigare. Drycker tar ni själva efter att ni betalat i kassan.

Vi har ökat antalet sittplatser utomhus vid caféet. På nedre våningen inomhus finns endast tre bord i första hand för rörelsehindrade gäster. På övre våningen finns ett större antal sittplatser. Vi ber er där lämna stolar lediga mellan varje sällskap.

För grupper på minst 20 personer serverar vi även luncher och middagar mha catering.

 

Butik

Butiken, som vi själva driver, ligger i anslutning till utställnings lokalen, i Vagnstallet.

I vår butik kan man köpa vår egen äppelmust, presenter, böcker och våra entrébiljetter.

Sortimentet i butiken är präglat av den kulturhistoriska miljön och de temautställningar vi har producerat under årens lopp. För varje utställning med våra egna föremål, har vi producerat en bok/katalog som kan köpas. Vi har även tagit fram egna presentartiklar med anknytning till Grönsöö:
- Vykort samt dubbla svartvita kort
- Blåst glasbutelj (replika av vårt äldsta glasföremål)
- pappersservett i Dunilin-kvalitet (tygkänsla) med gammalt Grönsöö-mönster
- tändsticksaskar
- tärningsspel från 1700-tal (”ormspelet”)
- två motiv magneter

Vi tar naturligtvis konto/betalkort av de vanligaste slagen och Swish.

 

Gruppbesök

Vi tar emot förbokade grupper enligt nedan från Maj till September.

Enskild besökare läs mer...

Entré till slottsparken och utställningarna
Generell entré till Grönsöö och slottsparken är 40 kr per person, vilket även inkluderar entré till våra utställningar och en skriven guide till parken. Övriga priser utgör tillägg till detta.

Visning av Grönsöö Slott invändigt.
Varje grupp i slottet kan innehålla maximalt 25 personer. Vid två grupper ordnas växelvis visning av slott och utställning. Priset är 150 kr/person för lång visning (1 tim) samt 100 kr/person för kort visning (30 min). Priset gäller vid en grupp på minst 10 personer och utgör ett tillägg till grundentrén som alla betalar. Obs! begränsat antal visningar

Guidad visning av slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården, 45 min.
Priset är 30 kr/person i tillägg till grundentrén, vid en grupp på minst 20 personer.

Servering i gårdens gamla Brännvinsbränneri. (Minsta grupp 20 personer)
Kaffe eller te med kaffebröd eller smörgås serveras på förbeställning. Pris 70 kr/person.
Kalla luncher serveras genom catering. Ex.v Gravad lax med hovmästarsallad, grönsallad, smör och bröd, lättöl eller vatten, kaffe och småkaka. Pris 170 kr/person.
Kvällsarrangemang med middagar, offereras separat.

Visning av det medeltida Utöhus på Arnö 45 min.
Visning av stenhuset, dess byggnadshistoria och Arnö historia. Utö kan nås med egen eller chartrad båt samt landsvägen med begränsad framkomlighet till 300 m från stenhuset. Priset är 40kr/person.

Programförslag 
Kontakta oss för förslag på övriga sevärdheter i närheten. Se även på www.fjardhundraland.se

Bokningar av samtliga arrangemang sker på:
tel: 0171-870 84
e-mail: gronsoo@gronsoo.se

Samtliga priser är angivna inkl. mervärdesskatt.
Avbokningsavgifter och betalningsvillkor framgår av skriftlig bekräftelse.

house-img