Grönsöömust
“Det här är äppelhistoria på flaska”
Johan Lund, kategorichef för alkoholfritt, Systembolaget
Uppfriskande vårvind med gröna och röda äpplen, fin sötma och krispig syra.
Sofia Ander, dinvinguide.se
Äppelmust från Grönsöö slottsträdgårdar
Grönsöö slottsträdgårdar, anlades 1623 av Karl IX hov- trädgårdsmästare Johan Ludvigsson. Än idag odlas äpplen på samma plats i Sveriges äldsta kommersiella fruktodling.
Grönsöö slottsträdgårdar ligger på en ö i Mälaren i Kungs-Husby socken i Enköpings kommun. Den unikt nordliga odlingszonen ger musten en lätt och elegant karaktär med en fin balans mellan sötma och syra.
Den absolut viktigaste faktorn som gör svenska äpplen annorlunda än övriga europeiska äpplen är att vårt nordliga läge ger en kortare odlingssäsong men samtidigt en betydligt längre ljusinstrålning under säsong. Äpplena blir därigenom mer tunnskaliga och får en annan arom. Ett Ingrid Marie odlat i mellersta Tyskland blir annorlunda i smak och utseende jämfört med ett sydsvenskt. På samma sätt, och med motsvarande avståndsförhållande, skiljer sig äpplen odlade i Mälardalen med äpplen odlade i Syd-sverige. Ett Loboäpple får t.ex en helt annan skalfärg, syrainnehåll och arom runt Mälaren än i Skåne. Detta gör Grönsöömusten mindre söt, vilket gör att den passar utmärkt till mat.
Drick gärna Grönsöömust som ”spritzler” med en inblandning av kolsyrat mineralvatten på samma sätt som ett Moselvin dricks, till lunchen med panerad forell i solen vid den tyska flodstranden..
Äppelmusten säljs på Grönsöö, i butiker, på Systembolaget , på en del restauranger samt på slottets årliga äppelmarknad, som har blivit en tradition och ett populärt utflyktsmål i slutet av september varje år.