Grönsöömust

 

Grönsöömust”Historisk frukt på flaska”
Äppelmust från Grönsöö slottsträdgårdar

På Grönsöö slott kan man konsten att odla äpplen. Sedan 1600-talet har man odlat traditionella äppelsorter i fruktträdgårdarna här och än idag är äppelskörden årets höjdpunkt. Numera kan man också njuta av den egna äppelmusten året om. Grönsöömusten smakar som barndomens godaste äpplen och avnjuts som den är eller utspädd med kolsyrat vatten som en läskande måltidsdryck.

Äpplen med anor

Äpplen av fin smakrik kvalitet kan man inte skynda fram. Man får tålmodigt vänta och vårda träden under tiden, beskära, gallra, göda och vattna, allt efter årstid och tillväxt. Tills en dag på hösten då det har blivit dags att skörda. Äppelskörden på Grönsöö slott startar i tidig morgonstund då septembersolen glittrar i det daggvåta gräset. Med varsam hand plockas äpplen av sorterna Åkerö, Signe Tillisch, Gravensteiner, Lobo, Ingrid Marie och Aroma.Äppelträden växer i prydliga rader i renässansträdgårdarna, som anlades 1623 av Karl IX:s hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson. Grönsöö slott ligger på en halvö i Mälaren och är idag Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. Familjen von Ehrenheim förvaltar Grönsöö slott sedan 200 år tillbaka och sköter den historiska äppelodlingen med stor omsorg. Äpplena säljs i butiker, på Systembolaget samt på slottets årliga äppelmarknad, som har blivit en tradition och ett populärt utflyktsmål den första helgen i oktober varje år.

Expansion

2017 och 2018 har vi utökat fruktodlingen för att kunna producera mer must. Vi har planterat drygt 6000 nya fruktträd. Sorter är Åkerö, ingrid Marie, Aroma, Discovery, Santana, Rubinola och Fredrik.Inversteringen har finansierats med hjälp av EU medel

Fruktplockning Grönsöö

 

Grönsöömust nr. 1984-01

Säljs på Systemet AB fr o m 1 Mars 2017.

Smak: Fruktig, söt smak med tydlig karaktär av gula äpplen, inslag av kryddor och apelsin. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk, kyckling eller fläskkött. (källa: Systembolaget AB)

Doft: Fruktig doft med tydlig karaktär av gula äpplen, inslag av kryddor och pomerans. (källa: Systembolaget AB)

Råvaror: Äpplen uteslutande odlade i Grönsöö slottsträdgårdar av sorterna Signe Tillisch, Lobo, Ingrid Marie, Aroma, Gravensteiner och Åkerö. Då odlingen inte är så stor blandar vi de sorter vi odlar i musten. Sortsammansättningen i musten speglar årets skördeutfall för respektive sorter och musten blir på det sättet typisk för sin säsong.

Skörden på Grönsöö pågår från första veckan i September till mitten av Oktober. Äpplena skördas då de nästan är ätmogna, alltså inte för bästa hållbarhet utan för bästa smak.

Odlingssäsongen 2015 startade med en kall försommar. Det balanserade sommarvädret gav äpplena en fin kvalitet. I utmärkt skördeväder kunde vi bärga den största skörden någonsin.

Vi odlar äpplena enligt konceptet Integrerad produktion (IP). Det vi lyckats åstadkomma under de senaste tjugo åren är att äpplena är helt obesprutade minst i två månader före skörd.

Grönsöömust ÄppelmustProducenten: Grönsöö slottsträdgårdar, anlades 1623 av Karl IX hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson. Än idag odlas äpplen på samma plats i Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. Grönsöö slott förvaltas sen 200år av familjen von Ehrenheim. Äpplena odlas med omsorg i en månghundraårig tradition.

Fram till 1930 talet var Mälardalen det ledande fruktodlingsdistriktet i Sverige, innan framväxande infrastruktur möjliggjorde längre transporter och odling i annan region än konsumtionen.

Odlingsläget: Den absolut viktigaste faktorn som gör svenska äpplen annorlunda än övriga europeiska äpplen är att vårt nordliga läge ger en kortare odlingssäsong men samtidigt en betydligt längre ljusinstrålning per dag under säsong. Äpplena blir därigenom mer tunnskaliga och får en annan arom. Ett Ingrid Marie odlad i mellersta Tyskland blir annorlunda i smak och utseende jämfört med ett syd-svenskt. På samma sätt, och med motsvarande avstånds-förhållande, skiljer sig äpplen odlade i Mälardalen med äpplen odlade i Sydsverige. T.ex ett Loboäpple får en helt annan skalfärg, syrainnehåll och arom runt Mälaren än i Skåne.

Grönsöö slottsträdgårdar ligger på en ö i Mälaren i Kungs-Husby socken i Enköpings kommun. Den unikt nordliga odlingszonen ger musten en lätt och elegant karaktär med en fin balans mellan sötma och syra.

Övrigt: Drick gärna Grönsöömust till mat som ”spritzler” med en inblandning av kolsyrat mineralvatten på samma sätt som ett Moselvin, till lunchen med den nystekta forellen i solen vid flodstranden.

Ingrediens: 100 % äpplen. Bäst före 2018-12-31.
Öppnad förpackning: kylvara högst + 80C, hållbar en vecka.
Lågpastöriserad. Näringsvärde per 100g: Energi 32 kcal/130 kj,
protein 0 g, kolhydrat 8 g varav sockerarter 8 g, fett 0 g,
kostfiber 0 g, salt <0,01 g.

Grönsöömust kan även köpas i vår butik på Grönsöö se öppettider

Högupplösta pressbilder