Grönsöömust

 

Äppelmust från Grönsöö slottsträdgårdar

GrönsöömustGrönsöö slottsträdgårdar, anlades 1623 av Karl IX hov- trädgårdsmästare Johan Ludvigsson. Än idag odlas äpplen på samma plats i Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. Grönsöö slott förvaltas sen 200år av familjen von Ehrenheim.

Grönsöö slottsträdgårdar ligger på en ö i Mälaren i Kungs-Husby socken i Enköpings kommun. Den unikt nordliga odlingszonen ger musten en lätt och elegant karaktär med en fin balans mellan sötma och syra.
Den absolut viktigaste faktorn som gör svenska äpplen annorlunda än övriga europeiska äpplen är att vårt nordliga läge ger en kortare odlingssäsong men samtidigt en betydligt längre ljusinstrålning under säsong. Äpplena blir därigenom mer tunnskaliga och får en annan arom. Ett Ingrid Marie odlat i mellersta Tyskland blir annorlunda i smak och utseende jämfört med ett sydsvenskt. På samma sätt, och med motsvarande avståndsförhållande, skiljer sig äpplen odlade i Mälardalen med äpplen odlade i Syd-sverige. Ett Loboäpple får t.ex en helt annan skalfärg, syrainnehåll och arom runt Mälaren än i Skåne. Detta gör Grönsöömusten mindre söt, vilket gör att den passar utmärkt till mat.


Drick gärna Grönsöömust som ”spritzler” med en inblandning av kolsyrat mineralvatten på samma sätt som ett Moselvin dricks, till lunchen med panerad forell i solen vid den tyska flodstranden..

Äppelmusten säljs på Grönsöö, i butiker, på Systembolaget , på en del restauranger samt på slottets årliga äppelmarknad, som har blivit en tradition och ett populärt utflyktsmål i slutet av september varje år.

 

Fruktplockning GrönsööExpansion

2017 och 2018 har vi utökat fruktodlingen för att kunna producera mer must. Vi har planterat drygt 6000 nya fruktträd. Sorter är Åkerö, ingrid Marie, Aroma, Discovery, Santana, Rubinola och Fredrik. Inversteringen har finansierats med hjälp av EU medel

 

 

 

Grönsöömust nr. 1961

Säljs på Systembolagett AB fr o m 1 Mars 2019.

Smak: Mycket fruktig, söt smak med tydlig karaktär av äpplen, inslag av honung och apelsin. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk, kyckling eller fläskkött.  (källa: Systembolaget AB)

Doft: Mycket fruktig doft med tydlig karaktär av äpplen, inslag av honung och apelsinblommor. (källa: Systembolaget AB)

Råvaror: Äpplen uteslutande odlade i Grönsöö slottsträdgårdar av sorterna Signe Tillisch, Lobo, Ingrid Marie, Åkerö, Gravensteiner och Aroma.. Då odlingen inte är så stor blandar vi de sorter vi odlar i musten. Sortsammansättningen i musten speglar årets skördeutfall för respektive sorter och musten blir på det sättet typisk för sin säsong.

Skörden på Grönsöö pågår från första veckan i September till mitten av Oktober. Äpplena skördas då de nästan är ätmogna, alltså inte för bästa hållbarhet utan för bästa smak.

Vi odlar äpplena enligt konceptet Integrerad produktion (IP). Det vi lyckats åstadkomma under de senaste tjugo åren är att äpplena är helt obesprutade minst i två månader före skörd.

Ingrediens: 100 % äpplen. Bäst före 2022-12-31.
Öppnad förpackning: kylvara högst + 80C, hållbar en vecka.
Lågpastöriserad. Näringsvärde per 100g: Energi 32 kcal/130 kj,
protein 0 g, kolhydrat 8 g varav sockerarter 8 g, fett 0 g,
kostfiber 0 g, salt <0,01 g.

Omdömen:

Systembolaget Alkoholfria favoriter

Pilsner.nu

Din vinguide.se

Press:

Högupplösta pressbilder